Poslednje dve godine
nezdravo se hranim, malo spavam, neredovno treniram i osećala sam da su mi
potrebne promene ali sam čekala da se desi NEŠTO što će promeniti moje
ustaljene i loše navike.
Uvek bi nalazila naučno-fantastične
izgovore i prolongirala te promene. Te manjak vremena, od ponedeljka ću, od sutra ujutro ću, krenem
pa odustanem i tako u krug dok se nije desila rutinska lekarska kontrola a
nalazi baš onakvi kakav mi je bio i način života.
Pretpostavljala sam da
nešto nije u redu sa mojim zdravljem jer sam se brže zamarala, imala sam
neobjašnjive promene raspoloženja, pospanosti, kilaža mi je češće varirala... i
tako na rutinskom pregledu ustanovljeno je da sam anemična i da imam sportsko
srce.
Sa anemijom živi pola planete a sportsko srce ima ona
druga polovina. Ok, ništa alarmantno ali dovoljno da se pokrenem i uvedem neke
ozbiljne promene.
Izgleda da je to NEŠTO
što sam čekala da se desi bio ustvari jedan papir sa ižvrljanim analizama moga
zdravstvenog stanja i tako je došao taj
famozni ponedeljak.
Savet kardiologa je bio REDOVNA fizička aktivnost a
nutricioniste ZDRAVA ishrana.
Ok, dakle treba da se
hranim zdravije a ne znam da kuvam i treba da treniram a nemam vremena?! Bio mi
je potreban hitan a dobar plan.
Za početak bile su mi
potrebne najbolje patike na svetu, one koje gotovo da trče umesto mene ;) kao i
podrška od Adidas boost tima koja podrazumeva trenera i grupu za trčanje.
Savete o ishrani, sam našla u Udruženju Život i zdravlje. Njihovi lekari i nutricioniosti su mi objasnili kako pravilna ishrana direktno utiče na našu kondiciju, dobro raspoloženje, pokazali su da moje dobro zdravlje zavisi od mene,menjanja starih navika i uvođenje novih boljih.
Časovi kuvanja su jednostavni i održavaju se vikendom. Princip radionica kuvanja podrazumeva da je spremanje zdrave hrane brzo, zabavno i kreativno i ono što me je iznenadilo i jeftino. Hrana mi je bila ukusna, kuvar je sjajan tip koji ne filozofira i komplikuje, atmosfera kreativna a moje kulinarske sposobnosti sve bolje i bolje.
Prva stvar koju sam izmenila u ishrani je doručak. Imala sam naviku odlaska u pekaru i svaki doručak mi je bio masan i težak posle koga sam samo bila za vraćanje u krevet.+ Promenila sam naviku odlaska u pekaru i Izbacila peciva, tostove i pice pa sam dan započinjala sa čašom vode, medom i svežim voćem , potom žitaricama,/ musli/ , suvo voće, bademi… Pekare sam zamenila prodavnicom zdrave hrane i već u prvoj nedelji osetila da se brže razbuđujem.
Treninzi u teretani nisu odlazili u obzir jer sam do sada u njoj samo zujala. Po ceo dan sam na poslu u zatvorenom prostoru i ne mogu da zamislim da i posle radnog vremena budem u istom. Tako je samo trčanje dolazilo u obzir.
Kako sam izbacila težak doručak, pronašla patike koje mi odgovaraju jer ih ne osećam, izabrala Adidas sportsku opremu iz Stella McCartney kolekcije jer mi je dovoljno udobna a sa druge strane i neverovatno ženstvena… Bila sam spreman za prvi test izdržljivosti tj. neizdržljivosti. TRČANJE.
Kao osoba koja 2 godine nije potrčala za autobusom znala sam da ne bi trebalo da očekujem duže trčanje od 10 minuta i upravo tako je i bilo. Trčanje koje traje 10 minuta a posle koga mi još toliko treba da uhvatim dah.
Dakle potrebno je bilo da bar jednom nedeljno uvedem i dodatnu fizičku aktivnost kako bi povećavala minutažu trčanja a kako sam svojevremeno trenirala plivanje, logičan je bio povratak u bazen.
Plivanje je idealna rekreacija jer brzo sagoreva kalorije, smanjuje celulit, jača psihološku bazu a prvi rezultati su vidljivi relativno brzo.
Blog će mi u narednom periodu biti neka vrsta dnevnika gde ću beležiti konkretne rezultate a pisaću o detaljima u tom procesu pre svega što ne želim da mi se menjanje životnih navika svede na povećanje broja sati spavanja i izbacivanje kasne večere, već želim da se svojim zdravljem bavim sa više aspekata.
Nastavljam uskoro…..
Olivera Mićević
Нема коментара:
Постави коментар